Előadások

Erdélyi előadások (1.) 2012. március

Kultúránk ősi világban gyökerezik...

Gligor Róbert László

A Csángóföldön és Gyergyó vidékén tartott előadásokat a magyarországi Harangozó Imre néprajzkutató, majd hazafele Nyárádszeredát is útba ejtette. Nemcsak a népművészetről és a népi tudásátadásról, hanem a csángók szakrális világáról is ízelítőt adott a hallgatóságnak.

harangozo imre 1 es cikkhez

Harangozó Imre előadása egy archaikus világképhez vezetett vissza
Az Anyáink párnákra, ingre mentik a szűkülő hazát című előadására közel félszázan voltak kíváncsiak, de az előadó szerint ez is két-háromszorosa annak, amivel Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen találkozott. Előadásában a magyar népművészetről és tágabb kincsvilágáról is beszélt, de beszámolt a csángók körében folytatott gyűjtéseiről is. „A magyar műveltség hatalmas kincs, és boldog vagyok, hogy nekem sokat megmutatott” – mondta a kutató.

Bővebben ...

Az Ipolyi Arnold Népfőiskola Magyarságismereti Sorozata

Az 1993 szeptembere óta havi rendszerességgel működő sorozatban a programok szervezői a magyar műveltség alappilléreit kívánják bemutatni az érdeklődőknek. Az előadások nyilvánosak, de sikerült kialakítani egy többé-kevésbé állandó közönséget is, mintegy 40-50 fos hallgatóságot, amely újkígyós tágabb környezetéből verbuválódik. Mivel a sorozatban eddig több mint 50 előadó mutatkozott be, itt mindnyájuk név szerinti említésére nincs lehetőség. A szervezők arra törekszenek, hogy különböző kutatási irányzatok, a megközelítési szempontok sokfélesége jellemezze a programsorozatot. A teljesség igénye nélkül tartott itt előadást Bakay Kornél régész, Borbély Jolán néprajzkutató, Gilyén Nándor építészmérnök - néprajzkutató, Kunkovács László fotóművész, Molnár V. József néprajzkutató, Pap Gábor művészettörténész, valamint Tempfli József katolikus és Tőkés László református püspök.