Kiállítások

Kiállítás az Ipolyi Arnold Népfőiskolán...

Kígyóstól Kalotaszegig

457134 2871828334170 1332121977 oIdestova több mint húsz éve él a köztudatban, az Újkígyósi Ipolyi Arnold Népfőiskola Kulturális Egyesület, mely megalapulása óta hű, nemes célkitűzéseihez. Alappillérei, a hagyományos paraszti műveltség kutatása és bemutatása, a történelemi, a régészeti, a művészettörténeti, a néprajzi és a honismereti kutatások eredményeinek bemutatása. Mindezek megvalósítására, előadássorozatok kerülnek megrendezésre, időszaki és állandó kiállítások tekinthetők meg, valamint kiadványok gondozása és terjesztése által sem hagyatik hasznos információk nélkül a kedves érdeklődő, látogató. Három állandó és folyton bővülő kiállítást tanulmányozhatunk a Népfőiskola épületében, a Petőfi u. 42 szám alatt. Az egyik teremben megtekinthetjük, Újkígyós és szűk környezetének népi vallásosságának tárgyi emlékeit. A hajdani búcsújárások tárgyi emlékeit, a lakásokban megjelenő bútorokat, képeket, textíliákat, imádságoskönyveket, rózsafüzéreket s így tovább. A kisteremben Czank Gábor egykori újkígyósi plébános, bánáti svábok vallási életét bemutató néprajzi gyűjteménye várja az érdeklődő vendégeket. A szomszéd terem betekintést enged a csángók kivételes világába, a hétköznapokon át, a világrajöveteltől az elmúlásig.

Bővebben ...

Az Ipolyi Arnold Népfőiskola Időszaki kiállításai

Az Ipolyi Arnold Népfőiskola első jelentős programja 1992 május 30-án Lükő Gábor Sárkányok között c. kiállításának a megnyitója volt. Lükő Gábor a vidék jó ismerője, 1956-ig a Gyulai Múzeum igazgatója volt. Különös hangulatot adott az egyesületindulásnak az idős tudós jelenlétében megtartott megnyitó, amelyen Marosi Júlia népdalénekes is szerepelt.

1994 április 9-én nyílt meg, a Népfőiskola székházának avatása alkalmából három fiatal debreceni művész, Ötvös Tünde keramikus, Petneházy László és Kaszás Ákos nemezkészítő kiállítása. A megnyitóbeszédet mondott Banner Zoltán művészettörténész, közreműködött Ferencz Éva népdalénekes.

Ugyancsak 1994-ben volt megtekinthető az a viselettörténeti kiállítás, melynek anyagát Harangozó Imre magángyűjteményéből válogatták a rendezők. Az október 29-én megnyílt tárlatot Dr. Grín Igor Megyei Múzeumigazgató nyitotta meg, két fiatal népzenész, Szokolay Balázs és Fábri Géza közreműködésével.

Bővebben ...