Kiadványok

Pillantás az örök körforgásba…

Megjelent Halász Péter Az első csóktól az első gyermekig című kötete

 

Tavaly év végén jelent meg Halász Péter Az első csóktól az első gyermekig című, a moldvai csángó magyarok párválasztási, házassági szokásait, valamint a gyermek születésével kapcsolatos szokás- és hiedelemvilágát bemutató, páratlanul gazdag, mintegy 450 oldal terjedelmű monográfiája, a Tortoma Kiadó gondozásában.

 

Bővebben ...

Versekbe zárt keresztút

 

Harangozó Imre Szabadlélek című verseskötetét 2018. nyarán vehette először kézbe a közönség a békéscsabai Munkácsy Mihály Emlékházban. Erre az az alkalomra állt össze az a kis társulat (s készült el maga a műsor is), akik 2020. február 1-én Újkígyóson a Cz. Kiss Rendezvényházban is bemutatták. Az első előadás óta immár ez talán a 10. alkalom s különbözőek helyszínek, mindig változó a közönség is – ám változatlanul élénk a siker. Újkígyóson, a szerző szülővárosában mostani előadás ősbemutatónak számított!

                                                   

Mélyen átélt, hiteles színészi teljesítményt nyújtottak az ifjú művészek Lakatos Viktória, Szabó Zoltán és Lévai Attila. Kolarovszki Dóra énekhangja pedig mindenkit elkápráztatott.

 

 

 

 

 

Bővebben ...

Ott látok egy aranyágat - Balázs Géza írása a könyvről

ott latok egy aranyagat

Archaikus népi imáink nyelvi világa

„Négy őrző angyal a négy sarkán.”

Olyanok ezek az archaikus népi imák, mint az őrzőangyalok. A Biblia ugyan utal rájuk, de pontosan nem határozza meg őket. A népi képzelet, a fantázia alkotja meg, tölti meg tartalommal az őrzőangyal alakját. De vajon miből táplálkozik az alkotó fantázia? A mindennapi életből, környezetből, alapvető érzelmekből, vágyakból, kivetített képekből, jelenetekből, elődeinktől ránk hagyományozott nyelvi emlékből, archaikus, sokszor nem is értett fordulatokból. Az ima föltehetőleg a legősibb és legalapvetőbb nyelvi műfaj. A legősibb, biológiai alapú alapérzelemből, a félelemből táplálkozik. Az ember az egyetlen lény a földön, aki tudja, hogy az élet véges. A halálfélelem mozgat számos emberi tevékenységet. Ehhez kapcsolódik az alvás, az álom. A földkerekség minden embere tudja, hogy az alvás-álom más tudatállapot, egy kicsit halál, ezért a lefekvés pillanata megszentelt pillanat, és máig sokszor az imádság pillanata. Az ima műfaja talán ezért is ilyen tartós. Ugye ismerős a mondás: zuhanó repülőgépen nincs ateista...Ilyenkor szokott Sámbokréthy atya közbeszólni nyilvánosan is: Nem csak akkor kell ám imádkozni!

Bővebben ...

Transzcendens trambulin - Takács György ars poetica-ja

Transzcendens trambulin

Ideje vagyon a’ születésnek...

Gondolatok a Transzcendens trambulin című kötet olvasásakor

Harangozó Imre: Transzcendens trambulin.

Korunk felfogása és a moldvai csángók hagyományai az utolsó átmenet rítusrendjével kapcsolatban.
Ipolyi Arnold Népfőiskola, Újkígyós 2010. 120 lap színes képmelléklettel.

 „Ideje vagyon a’ születésnek, és ideje vagyon a’ meghalásnak” – jutottak eszembe a Prédikátor Könyvének szavai Harangozó Imre új kötetének lapozgatása közben. 

 

 

 

Bővebben ...